Haranglábak

Haranglábak

Haranglábak

Református és katolikus hívők egyaránt állítottak lakóhelyükön haranglábat. A zalai falvak többségében található harangláb. A legegyszerűbbek egy darab fából, támaszték nélkül vannak lábra állítva, a gémes kúthoz hasonlóan.
Az általunk ismertetett haranglábaknak még e tájra jellemző építészeti jegyük is van, amely a magas, karcsú harangtorony. 
Az ismertetett haranglábakat rendszeresen használják egyházi és közösségi események alkalmával.

 

Lenti-Bárszentmihályfa

Négyoszlopos, félig nyitott harangtornyos, betonalapon álló, talpgerendás és nyitott szoknyás harangláb. Tornyában egy harang lakik. Fazsindelyes tetőzet alatt elektromos működtetésű a harangozás. A harangot a bárhelyi katolikus közösség és Kovács János elöljáró megrendelésére Sopronban öntötték 1921-ben Seltenhofer Frigyes fiai harangöntő gyárában.

 

Lenti-Lentikápolna

A harangláb a helyi iskola mellett található. A Kerka-vidékre jellemzően, támasztékokkal ellátott négyoszlopos, karcsú és félig nyitott harangtoronnyal rendelkező betonalapra helyezett talpgerendás,  nyitott szoknyás harangláb. A falu lakosságának támogatásával 1986-ban újították fel. Harangját Seltenhofer Frigyes fiai harangöntő gyárában öntette 1924-ben a lentikápolnai hitközség.

 

Lenti-Lentihegy

A szőlőhegyi közbirtokosság által állíttatott harangláb. A Kerka-vidékre jellemzően négy oszlopos, karcsú, félig nyitott harangtoronnyal. Talpgerendákon nyugszik. Nyitott szoknyás harangláb előtetővel, cserépfedéssel.

 

Lenti-Mumor

Hasonló építmény, mint a bárszentmihályfai, magasabb, karcsúbb harangtoronnyal. A főút mellett található, felújított állapotban.

 

Lenti-Lentiszombathely

A XIII. sz. végén épített nagyméretű kétharangos fazsindelyes harangláb a szombathelyi temetőben található. 1938-ban került oda. Szerkezetére nézve vaskos és deszkaborítással elzárt támasztékokkal ellátott, háromoszlopos harangtorony. A nagyméretű talpgerendák betonon nyugszanak. Nyitott szoknyás. Két harang lakik a tornyában. 1790-ben épült, műemlékvédelem alatt áll. A közelében található az egykori falusi iskola.

 

Forrás:

Zala Megyei Értéktár hivatalos honlapja
Göcseji haranglábak katalógusa

http://ertektar.zala.hu/oldal1/gocseji-haranglabak-katalogusa/

 

További forrás:

Gönczi Ferenc: Göcsej s kapcsolatosan Hetés vidékének és népének összevontabb ismertetése
http://mtdaportal.extra.hu/books/gonczi_ferenc_gocsej.pdf

 

Kotnyek István: Harangszó a dombok között
Canissa K., Nagykanizsa, 2004

 

Tantalics Béla: A lenti plébánia története
Városi Önkormányzat és Honismereti Egyesület, Lenti, 1999

 

Tóth János: Az Őrségek népi építészete
Műszaki Kvk., Bp., 1975

Kapcsolódó képek - Haranglábak

Ugrás a teljes albumra

Eseménynaptár

2021. június   
HKSzCsPSzV

1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30Összes esemény

Új galéria

A galéria jelenleg nem tartalmaz képeket.