Rusznyi-féle mézeskalács

Rusznyi-féle mézeskalács

A mézeskalácsos Rusznyi-dinasztia műhelye Lentiben, a Petőfi utcában működött. Az Ausztriából származó Rusznyi famíliában a cukrász-és mézeskalácsos mesterség hagyománynak számított. Rusznyi Józsefnek saját üzlete volt a településen, de a Rákosi-rendszerben fel kellett adniuk azt. Kisiparosként otthon dolgoztak tovább. Az így készült portékával vásározni jártak Velemértől, Letenyéig. Fia, Rusznyi Albert feleségével 1946 óta családi vállalkozásban készítette az egyedi ízű, állagú, formájú figurákat, süteményeket, tortákat.1965-től Annus néni egyedül vitte tovább a férjétől és apósától tanult mesterséget.

A vásárok, búcsúk közkedvelt bábjai – szív, ló és huszárformák, többnyire díszként szolgáltak – cukortésztából készültek, tojáshabbal cifrázott színes figurák voltak. Később a régi megszokott formákon kívül húsvéti és karácsonyi figurákat is készítettek.

A messze földön jól ismert Rusznyi- féle puszedli a mindennapok kedvence volt. A mézzel kevert puszedli sütésének mesterfogásait kevesen ismerték. Annus néni szerint a mézes puszedlit kis adagban nem lehetett elkészíteni, mert úgy nem adta ki az igazi ízét. Ő hajdanában 5 kiló mézet, 5 kiló cukorral és kb. 20 kiló liszttel és 60 db tojással dolgozott össze. Ezt kezdetben kenyérdagasztó teknőben, fakanállal, amelynek ideje egy óráig is eltartott.  A tojásfehérjét kézzel, rézüstben verték fel, majd adták hozzá a forró cukrot. A fáradságot, odafigyelést és időt igénylő munka „gyümölcse” a csillag, kör, szív, lóhere alakú puszedli volt fehér és barna mázban.

A Rusznyi-féle mézes puszedli receptje: 0,5 kg cukor, 0,5 kg méz, 0,5 l víz, amit felforralunk és fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliarúddal ízesítünk. Kihűlés után kb. 2 kg liszttel (amennyit a tészta felvesz), 3 dkg szalakáléval, 2 dkg szódabikarbónával és 6 tojás sárgájával összedolgozzuk.

Célszerű este begyúrni és másnap kerek formára szaggatva kisütni. Ha kihűlt, 6 tojás fehérjéből és 0,5 kg porcukorból, 2 dl víz hozzáadásával készült mázzal kenjük be – barna mázhoz kevés kakaót adunk -, majd hagyjuk megszáradni. TÖBB HÉTIG IS ELÁLL!

A családi örökséget Annus néni lánya Gretta viszi tovább lányaival, Grétával és Annával együtt, hiszen ők is ismeri a puszedlikészítés fortélyait.

Kapcsolódó képek - Rusznyi-féle mézeskalács

Ugrás a teljes albumra

Eseménynaptár

2022. január   
HKSzCsPSzV

1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Összes esemény

Új galéria


2021. szeptember 24.
Csordás János
2 fotó van albumban

Összes album