Javaslattétel

A nemzeti értékek települési értéktárába történő felvétele

Az önkormányzat közigazgatási területén fellelhető, illetve az ott létrehozott nemzeti érték felvételét a települési értéktárba bárki írásban kezdeményezheti Lenti Város Polgármesteréhez intézett beadványában.

A javaslatot a mellékelt javaslatminta szerint kell elkészíteni és elektronikus úton vagy postai út esetén elektronikus adathordozón mellékelve kell benyújtani. A javaslattétel ingyenes.

A javaslatnak tartalmazni kell:

  • a javaslattevő adatait
  • az értéktárban felvételre javasolt nemzeti érték adatait
  • az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképét vagy audiovízuális dokumentációját
  • a nemzeti érték kritériumainak való megfelelést valószínűsíthető dokumentumokat,
  • valamint a szakértő, illetve szakmai vagy civil szervezet támogató vagy ajánló levelét.

A Települési Értéktár Bizottság a beérkezett javaslatot megvizsgálja, hogy az a Htv. 1.§ (1) bekezdés j) pontja alapján megalapozott-e és megfelel-e a Htv.-ben és a Kormányrendeletben foglalt feltételeknek.

A Bizottság alaki vagy tartalmi hiányosságok esetén a javaslattevőt a hiányok pótlására hívja fel, és ha a javaslattevő a hiánypótlásra való felhívásnak nem tesz eleget, illetve a hiányosságok pótlásához szükséges idő figyelembevételével megállapított határidő meghosszabbítását sem kéri, a javaslatot érdemben nem tárgyalja meg és erről a javaslattevőt értesíti. A hiánypótlásra való felhívás teljesítésének elmulasztása nem akadálya annak, hogy a javaslattevő utóbb ugyanazon nemzeti érték értéktárba történő felvételét kezdeményezze.

A javaslat szerinti nemzeti érték adatainak a Htv. 1. § (1) bekezdés c)-e) pontja szerinti értéktárak valamelyikébe való felvételéről az értéktár bizottság a javaslat benyújtását követő 90 napon belül dönt, és arról a javaslattevőt írásban értesíti.

A Települési Értéktárba felvett nemzeti értékek bekerülhetnek a Megyei Értéktárba, onnan pedig a Magyar Értéktárba, majd a következő lépcsőfokként a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Kérem, éljenek a javaslattétel lehetőségével!

Ajánlási formanyomtatvány letölthető ide kattintva!

Eseménynaptár

2024. május   
HKSzCsPSzV


1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Összes esemény

Új galéria


2023. július 18.
Evangélikus Templom, Lenti
2 fotó van albumban

Összes album